Ληξιαρχείο Αμαρουσίου – Ιούλιος 2009

Ιουλίου 24, 2009 at 1:58 μμ 4 Σχόλια

Εκεί στο παράρτημα του Ληξιαρχείου Αμαρουσίου, στο μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ, δεν παίζονται , δεν έχουν τον Θεό τους.

Πινακίδα σε παράρτημα του Ληξιαρχείου Αμαρουσίου

Πινακίδα σε παράρτημα του Ληξιαρχείου Αμαρουσίου

Τρία χρόνια μετά το ΦΕΚ της αυτεπάγγελτης αναζήτησης έχουν αναρτημένη πινακίδα που γράφει ότι είναι απαραίτητο αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γάμου για να κάνεις δήλωση γέννησης.

Ενώ αυτό εμπίπτει στα δικαιολογητικά τα οποία είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν μόνοι τους.

Παρακάτω παραθέτω την καταγγελία που έκανα

ΠΡΟΣ:

 1. κα Δεβετζή, Τμήμα Μεθόδων Εργασίας και Διαδικασιών, Γενική Δ/νση Δ/κης Οργάνωσης και Διαδικασιών, Γεν. Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπ. Εσωτερικών (Φαξ: 210 3393175, Ηλ. Ταχυδρομείο: diadp@syzefxis.gov.gr))

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1.  Ληξιαρχείο Αμαρουσίου, (Φαξ: 210.87.60.505, Ηλ. Ταχυδρομείο: lixiarxeio@maroussi.gr)

2.  Δήμαρχο Αμαρουσίου, Γραφείο Δημάρχου, (Φαξ: 210 8760500, Ηλ. Ταχυδρομείο: info@maroussi.gr)

Δημοσιογράφο κ. Πάσχο Μανδραβέλη, Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Ηλ. Ταχυδορμείο: info@medium.gr)

ΘΕΜΑ: Καταγγελία για συστηματική και κατά συρροή παράβαση της εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 3448/2006 και της Υπουργικής Απόφασης ΔΙΑΔΠ/Α/18532/2006 (υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση έξι πιστοποιητικών) από το παράρτημα του Ληξιαρχείου Αμαρουσίου στο μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ

Στις 13 Ιουλίου 2009 προσήλθα στο παράρτημα του Ληξιαρχείου Αμαρουσίου του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ, για να δηλώσω την γέννηση του παιδιού μου, όπως κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει να κάνει. Με έκπληξη διαπίστωσα πως υπήρχε πινακίδα στο εξωτερικό του γραφείου του παραρτήματος, στην οποία επιγραφόταν αυτολεξεί (Ψηφιακή φωτογραφία της εν λόγω πινακίδας, επισυνάπτεται στην τελευταία σελίδα αυτής της αναφοράς):

ΔΗΜΟΣ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΤΟ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ
Δευτέρα Έως Παρασκευή 8:00 – 13:00
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ

ΟΙ ΔΥΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
ΚΑΙ

Η ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΑΜΟΥ
(ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ & ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ)
Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Πράγματι, όταν ήρθε η σειρά μου, η υπάλληλος του παραρτήματος μου ζήτησε το πιστοποιητικό γάμου. Αντ’ αυτού της έδωσα την εγκύκλιο που έχει εκδώσει η Διεύθυνση σας στις 10 Οκτωβρίου του 2006 (ΔΙΑΔΙΠ/Α/22668) και την ρώτησα αγανακτισμένος πώς είναι δυνατόν, 3 χρόνια μετά να μην έχει φθάσει εν γνώσει της η εγκύκλιος αυτή. Είναι προφανές πως δεν μπορούσε να δώσει κάποιου είδους πειστική απάντηση, ψελλίζοντας πως τα κεντρικά του Αμαρουσίου είναι υπεύθυνα για τέτοιου είδους θέματα. Επίσης είναι προφανές πως η εγκύκλιος αυτή ήταν εν γνώσει της, αφού χωρίς να μου φέρει δεύτερη αντίρρηση και χωρίς να ρωτήσει τα κεντρικά, συμπλήρωσε την δήλωση γέννησης και κίνησε τις διαδικασίες για αυτεπάγγελτη αναζήτηση του πιστοποιητικού γάμου.

Να σημειώσω εδώ, πώς όλοι οι υπόλοιποι γονείς είχαν μαζί τους είτε πιστοποιητικό γάμου είτε πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, αφού όπως διαπίστωσα από την συζήτηση μαζί τους, θεωρούσαν δεδομένο από τις πληροφορίες που λαμβάνανε από τις υπαλλήλους πώς τα δύο αυτά πιστοποιητικά είναι υποχρεωμένοι να τα προσκομίσουν.

Επίσης, εάν επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου στην ενότητα για την δήλωση Γάμου (http://www.maroussi2004.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=78&cnode=179) θα διαπιστώσετε πως αναγράφεται η προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης γάμου ως απαραίτητης για την διεκπεραίωση της δήλωσης γέννησης. Σε αντίθεση, με άλλους δήμους, π.χ. στον δήμο Καλλιθέας (http://www.kallithea.gr/default.aspx?pid=73&rowid=27), στους οποίους έχει γίνει επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών με βάση την εγκύκλιο σας.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω κάτι ακόμα το οποίο μου φαίνεται εξαιρετικά ύποπτο. Στο παράρτημα του ληξιαρχείου, είχες την δυνατότητα, πληρώνοντας 15 ευρώ, να σου εκδώσουν το πιστοποιητικό γέννησης σε μία εργάσιμη ημέρα αντί σε δύο που ήταν ο χρόνος για την «δωρεάν εξυπηρέτηση». Με τον τρόπο αυτό, το ληξιαρχείο έχει πλέον οικονομικό όφελος από την μη ενημέρωση των πολιτών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση και αυτού του δικαιολογητικού. Δηλαδή, αντί να ενημερώνει τον κόσμο πως δεν χρειάζεται να του δώσει πιστοποιητικό γέννησης αφού όταν θα πάει για εγγραφή στο δημοτολόγιο, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος υπηρεσιακά να αναζητήσει αυτό το πιστοποιητικό, του πούλαγε την δήθεν εξυπηρέτηση με 15 ευρώ. Το που πηγαίνουνε αυτά τα λεφτά και με τι αιτιολογία, θα μπορούσε να είναι η άκρη του νήματος για να ξεκινήσει το ψάξιμο κάποιος δημοσιογράφος και για άλλες πιθανές διοικητικές ή μη παρατυπίες.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω:

 1. Έξω από το παράρτημα του Ληξιαρχείου Αμαρουσίου του μαιευτηρίου ΜΗΤΕΡΑ, υπάρχει πινακίδα στην οποία αναγράφεται ως απαραίτητη η προσκόμιση της ληξιαρχική πράξης γάμου
 2. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αμαρουσίου αναγράφεται ακριβώς το ίδιο
 3. Οι υπάλληλοι στο εν λόγω παράρτημα ζητούν από τους πολίτες την προσκόμιση του πιστοποιητικού γάμου, αντί να το αναζητούν μόνοι τους
 4. Υπάρχει οικονομικό όφελος από την μη ενημέρωση των πολιτών για την υποχρέωση των δημόσιων υπηρεσιών να αναζητούν υποχρεωτικά και αυτεπάγγελτα τα πιστοποιητικά της ΔΙΑΔΠ/Α/18532/2006 Υπουργικής Απόφασης

Θα ήθελα να καταγγείλω τον Δήμο Αμαρουσίου και το Ληξιαρχείο Αμαρουσίου για την εξόφθαλμη, κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή παραβίαση της Υπουργικής Απόφασης ΔΙΑΠΔ/Α/18532/2006, στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι από 1/1/2007 το Αντίγραφο (ή απόσπασμα) ληξιαρχικής πράξης γάμου αναζητείται υποχρεωτικά από την αρμόδια Υπηρεσία.

Θα ήθελα επίσης να παρατηρήσω πως το γεγονός πως δυόμιση χρόνια μετά την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης και σε έναν Δήμο στον οποίο δηλώνονται οι γεννήσεις της μισής Αθήνας, συνεχίζει ο προϊστάμενος και οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου να κάνουν του κεφαλιού τους, δεν τιμά την υπηρεσία σας η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή της απόφασης αυτής. Θα πρέπει να προβληματιστείτε για τις μεθόδους τις οποίες έχετε επιλέξει να δράσετε. Δεν είναι δυνατόν να περιμένετε από τους ανθρώπους που θα χάσουν την βολή τους να εφαρμόσουν τον νόμο. Θα πρέπει να στηριχθείτε σε αυτούς που θα κερδίσουν χρόνο και κόπο. Θα πρέπει να δώσετε δημοσιότητα στην υποχρέωση των δημόσιων υπηρεσιών να αναζητούν δικαιολογητικά αυτεπάγγελτα. Μην περιμένετε από τις δημόσιες υπηρεσίες να αναρτήσουν αφίσες με τις υποχρεώσεις του. Υπάρχουν αρκετοί φιλότιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά αίσθηση μου είναι πως αποτελούν μειοψηφία. Θα πρέπει να δώσετε βάρος στην απευθείας ενημέρωση των πολιτών.

Τελειώνοντας, ζητάω τα παρακάτω από την υπηρεσία σας:

 1. Την παραδειγματική τιμωρία του προϊσταμένου του Ληξιαρχείου Αμαρουσίου για την εξόφθαλμη, κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή παραβίαση της Υπουργικής Απόφασης ΔΙΑΠΔ/Α/18532/2006. Γνωρίζω ότι υπάρχει πρόβλεψη για τιμωρία του προϊσταμένου με πειθαρχική ποινή προστίμου αποδοχών δεκαπέντε ημερών εώς και τριών μηνών.
 2. Σε περίπτωση που η υπηρεσία σας δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε τιμωρία του προϊσταμένου, να μου το γνωστοποιήσετε ώστε να κινηθώ για τα περαιτέρω δικαστικά.
 3. Να υποχρεώσετε το Ληξιαρχείο Αμαρουσίου να διορθώσει πάραυτα κάθε πινακίδα σε κάθε παράρτημα που ζητάει από τους πολίτες έγγραφα που εμπίπτουν στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών.
 4. Να υποχρεώσετε τον Δήμο Αμαρουσίου να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας του ώστε να είναι σύμφωνο με το γράμμα του Νόμου
 5. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να με ενημερώσετε για την πορεία του αιτήματος μου. Μπορείτε να με ενημερώσετε και στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση kremmydas@aua.gr
Advertisements

Entry filed under: Uncategorized.

ΙΚΑ Παγκρατίου – Ιούλιος 2009

4 Σχόλια Add your own

 • 1. Tassos  |  Οκτώβριος 29, 2009 στο 10:31 πμ

  Μπράβο για την υπομονή και την επιμονή σου.
  Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα να διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα.

  Απάντηση
 • 2. george  |  Μαΐου 8, 2013 στο 10:25 πμ

  29/4/2013 γεννησε η γυναικα και η κατασταση παραμενει ιδια…

  Απάντηση
 • 3. Ιωάννα  |  Μαρτίου 1, 2017 στο 5:49 πμ

  26/1/2016 γέννησα εγώ κι η πινακίδα υπήρχε ακόμη στο ΜΗΤΕΡΑ. Ως προς την υποχρεωτικότητα απο τους γονείς της προσκόμισης των δικαιολογητικών και ως προς το κόστος των 15 ευρώ!.Μάλλον εκει στο Ληξιαρχείο κάποιος δεν φοβάται τον Νόμο……….εισαγγελέας δεν υπάρχει να επέμβει αυτεπάγγελτα?

  Απάντηση
 • 4. Δημήτρης  |  Ιουνίου 21, 2018 στο 8:57 πμ

  23/6/2018 Θα γεννήσουμε μας είπαν τα ίδια σε τηλ. επικοινωνία, τίποτα δεν αλλάζει σε αυτή την χώρα…..

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Τελευταία Άρθρα


Αρέσει σε %d bloggers: